Piti ili ne piti vodu iz vodovoda?

Aktualno 2. prosinca 2016

Temeljem informacija kako veći broj građana Ogulina i okolice ima probavne smetnje poslali smo upit mjerodavnima, a to su Opća bolnica Ogulin i gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, od kojih smo zatražili očitovanje. Upit smo na znanje poslali i gradonačelniku Ogulina. Tražili smo ih da nam odgovore je li voda iz vodoopskrbnog sustava ispravna za piće, te je li istina da su u ogulinsku bolnicu primljeni građani, posebno djeca, s probavnim smetnjama. Pitanje se odnosilo na razdoblje tijekom kojeg je voda iz gradskog vodovoda, radi obilne kiše koja je padala na našem području, bila vidno zamućena i ne bez mirisa.

Od ogulinske bolnice odgovor nismo dobili. Od Vodovoda i kanalizacije, na naš upit je li voda zdravstveno ispravna također nismo dobili odgovor. Od gradonačelnika isto tako nismo dobili odgovor ili reakciju.

Ukoliko voda koja se isporučuje sustavom javne vodoopskrbe nije ispravna, onda je isporučitelj javne vodoopskrbe dužan obavijestiti javnost da voda nije za piće, da je treba prokuhavati, kupovati flaširanu vodu ili slično. Pogotovo je dužan na izravan upit građana odgovoriti je li voda ispravna ili nije.

Za usporedbu riječko komunalno društvo Vodovod i kanalizacija je prošli mjesec svojim građanima, radi povećane zamućenosti vode nakon obilnih kiša – iako je voda bila mikrobiološki ispravna, preporučilo preventivne mjere prokuhavanja, a nakon kiša su isprali kompletan vodoopskrbni sustav.

Zašto građani Ogulina ne mogu dobiti informaciju smiju li piti vodu iz vodovoda ili ne? Građani se pouzdaju da će institucije i gradske tvrtke raditi svoj posao, reagirati i obavijestiti građane u slučaju potrebe. Međutim ovim primjerom je dokazano da se to ne događa, da odgovorni ne rade svoj posao. Informacija o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće se ne može dobiti na izravan upit, pa je iluzorno očekivati da će od odgovorni pojedinci sami, na vlastitu inicijativu reagirati i javiti građanima da vodu treba prokuhavati.

U konačnici to znači da građani svaki put kad popiju čašu vode iz vodovoda riskiraju. Svaki put kod većih kiša su suočeni s dilemom da li kupovati flaširanu vodu, prokuhavati vodu ili riskirati i popiti vodu izravno iz slavine. Možda im ne bude ništa, možda ih bude samo malo trbuh bolio, a možda završe u bolnici!

Kad već odgovorni šute, onda ćemo mi građanima preporučiti da ne riskiraju, te da u vrijeme pojačanih oborina preventivno prokuhavaju vodu, posebno ako je piju djeca koja su u pravilu osjetljivija.